Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

71 kilós harcsát fogtak Balmazújvárosban

Éjjeli meglepetés: kedden késő este fogták ki a képen szereplő 224 centiméter hosszú és 71 kilogramm súlyú szürkeharcsát az Újváros közelében lévő Kadarcsi tóból. 

(Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Csendes Lajos horgász és segítője, Tóth János fogják közre a tekintélyes méretű halat, ami április 10-én akadt horogra. A harcsát 1 óra 10 percnyi fárasztás után sikerült csónakból kifogni, körülbelül 30-40 éves lehet.

Idősebb, mint a pecás

A tórekordnak számító fogásról a horgász elmondta, kedden 20.15 körül tette ki a botot a megszokott stégen, és nem kellett sokat várnia a kapásra: a csalira 20 perc múlva ráharapott egy hal, de akkor még nem tudták, hogy az estére hűvösre fordult időben izzasztó óra vár rájuk. Előbb a partról próbálták fárasztani a halat, de az olyan erővel és iramban vitte a zsinórt, hogy a horgász és segítője, Tóth János csónakból volt kénytelen követni a zsákmányt, amiről ekkor már sejtették, hogy méretes lehet. – Még most is görcsben a karom, pedig nem vagyunk gyenge emberek – mutatta a hajsza nyomait szerda délelőtt a kisportolt horgász, aki két éve már fogott egy 60 kilogrammos busát a Kadarcsi tóban. – Ötéves korom óta horgászom, itt nőttem fel a tónál. A most fogott harcsa nemcsak az általam valaha fogott legnagyobb hal, de tórekordnak is számít – mondta a 30 éves horgász, és némi megilletődöttséggel tette hozzá: – Ez a hal már akkor itt úszkált a tóban, amikor én még meg sem születtem. Elárulta, hogy harcsapaprikás készül a mértes példányból, amit ő maga fog megfőzni. Alighanem az ízekkel sem lesz majd baj, mert – mint kiderült – Csendes Lajos szakács egy debreceni étteremben.

Beírta magát a bajszos hal a horgásztörténelembe

A Kadarcsi tóból kifogott harcsa egyébként a legnagyobbak közül való. A nem hivatalos világrekordot eddig egy német horgász állította fel, aki Olaszországban, a Pó folyóból 251 centiméter hosszú, 117 kilogrammos harcsát emelt ki. Magyarországon 2010-ben a Töröcskei tóból fogott ki egy horgász egy 230 centiméter hosszú, 113 kilogrammos harcsát, ami hazai rekordnak számít.


Forrás: civishir.hu

5 Tovább

A legszebb somogyi lányok

Bár az olvasóink őket látták a legszebbnek, mégis nemet mondanak a szépségiparra. A Sonlány döntő első három helyezettje civil szakmát választana.

Kozma Stefánia nyerte a Sonlány 2011 döntőjét, a kaposvári lány a katolikus gimnáziumban tanul, ahol egészen a finálé végéig nem tudták a társai, hogy benevezett a versenyre.

– Az egyik tanárom gratulált az óra elején a győzelmemhez, ekkor derült csak ki a többiek számára, hogy én is részt vettem a versenyen – mesélte Kozma Stefánia. – Amúgy már a jelentkezés is kalandosra sikeredett, ugyanis édesanyám beszélt rá, miután látta az előző évi nyerteseket a Somogyi Hírlapban, hogy mérettessem meg magam a Sonline-on. A fotózás nagyon gördülékenyen ment, bár még sohasem készült rólam sorozat, egy cseppet sem izgultam. Talán a lellei borkirálynő-választáson szerezett tapasztalok segítettek abban, hogy ne legyek lámpalázas.
A kaposvári gimnazista a jövőben gyerekekkel szeretne foglalkozni, tanítónő akar lenni. A szépségipar szóba se jöhet, bár kötődik hozzá, hiszen szabadidejében barátnői körmeit szépítgeti.

A kaposvári lány eladóként dolgozott, jelenleg azonban nincs munkahelye, állást keres. – Mindenképpen itthon szeretnék maradni, felvetődött a külföldi munkavállalás lehetősége, de elvetettem – így Kocsis Anita.
A Sonlány ezüstérmese szabadidejében sportol, s barátaival bulizni jár, de a wellnesst sem veti meg.

A tanulás tölti ki szinte minden idejét Ábrahám Viktóriának, aki a harmadik lett a versenyünkön. – Siófokon a Kodolányi János Főiskolára járok, ahol egy kétéves idegenforgalmi képzésen veszek részt – mondta. – A sikeres vizsgák után pedig egyetemre szeretnék menni.
A húsz éves Balaton-parti lányt a családja győzte meg, hogy induljon el a versenyünkön. – Már hosszú ideje „rágták a fülemet” – különösen a testvérem –, hogy vegyek részt egy szépségversenyen – avatott be a részletekbe Ábrahám Viktória. – Nem igazán vonzott a színpad, ezért úgy döntöttem, online mutatom meg magam, ráadásul a fotóst,Gáti Kornélt is jól ismertem, így belevágtam a kalandba. Ami először nem ment simán, hiszen nagyon izgultam, a végére azonban már nagyon megtetszett.

Az iskolában a barátai bátorították – nemcsak szavakkal, hanem voksokkal is. Ám ahogy ilyenkor lenni szokott negatív kritika is érkezett, ám a siófoki szépség szerint ők csak irigykedtek.

Forrás: sonline.hu

0 Tovább

Rettegnek a félegyházi vécés nénik

Rettegve indulnak munkába a „vécés nénik” Kiskunfélegyházán. Félnek, mert nap, mint nap fenyegetik, szidják őket. Arról nem is szólva, hogy egyre többen fizetés nélkül távoznak – panaszolta lapunknak egy neve elhallgatását kérő asszony, aki az egyik városközponti illemhelyen dolgozik.
Semmibe veszik, megalázzák, lenézik a vécés néniket Félegyházán. Egyre több atrocitás éri őket, segítségre viszont nem számíthatnak. A legtöbb dolgát végezni akaró sokallja a 100 forintos „belépődíjat”, felháborodásának gyakran megengedhetetlen szavakkal ad hangot.

– Szabályosan lenézik a munkánkat. Legutóbb például egy férfi 100 euróssal akart fizetni. Nem tudtam felváltani, emiatt aztán a legaljasabb módon beszélt velem. Elvégezte a dolgát, utána tovább szidott. Végül felkapta a 100 eurót és elsietett. Az ilyen esetek szinte mindennaposak – részletezte a történteket az egyik illemhely alkalmazottja.

– Igyekszünk viccesen figyelmeztetni az embereket, hogy fizessék be a száz forintot. A válasz nemtől, korosztálytól függetlenül, a legkülönfélébb. Annyira eldurvultak az emberek, hogy már semmitől sem riadnak vissza – tette hozzá a vécés néni. Elmondta, rokkantnyugdíjából nem tud megélni, ezért kénytelen dolgozni. Betegsége miatt azonban nem tud fizikai munkát vállalni. – Korábban szociális otthonban dolgoztam. Úgy gondolom, tudok az emberekkel bánni. Igyekszem mindenkihez kedvesen szólni, de úgy tűnik, manapság ez már nem számít. Megértem, hogy drágaság van, és egyre alacsonyabb az életszínvonal, de ez senkit sem jogosíthat fel arra, hogy azt csináljon a másikkal, amit csak akar! Van ugyan biztonsági kamera a mosdó előterében, de nincs visszatartó ereje.

– Szinte minden órában történik valami. Egyik ismerősöm azt tanácsolta, tartsunk magunknál sokkolót, vagy gázsprayt. De nőként, nem merünk semmit tenni. A váltótársamat már megpofozták. Én eddig szidalmakkal, fenyegetésekkel, lökdösődéssel, ruharáncigálással megúsztam – összegezte a rokkantnyugdíjas asszony.

A problémával kapcsolatban felkerestük a kiskunfélegyházi rendőrkapitányságot. Dr. Horváth-Rekedt Gréta, sajtóreferens lapunknak azt nyilatkozta, a közelmúltban két alkalommal is helyszínre vonultak a járőrök. Mindkét esetben a váltópénz miatt alakult ki szóváltás. Komolyabb atrocitásról a rendőrségnek nincs tudomása. Ugyanakkor elmondta, a bűncselekmények megelőzése érdekében a jövőben sűrűbben járőröznek majd a környéken.

Forrás: baon.hu

2 Tovább

Alkoholmentes kőműves hosszú távra

Forrás: beol.hu

0 Tovább

50 métert húzott le az óriásbusa

Páratlanul szerencsésen alakult Sólyom Károly tiszaföldvári horgász 2012. évi évadnyitó horgászata a Cibakházi Holt-Tiszán. Január 10-én 50,75 kilogrammos, 122 centiméter hosszú, és 102 centiméter kerületű halat fogott.

A zsákmányolást követően értesítette a Cibakházi Vegyesüzemi Horgászegyesület halőreit rekordlistás fogásáról. Károly az általa kifogott halakat többnyire visszaengedte, mert meggyőződése szerint a „fogd meg és engedd vissza” (catch & release) szemlélet a jövő halállományának záloga. A most kifogott hal, egy pettyes busa tájidegen halfaj, emiatt nem szabad visszaengedni, így a halat felajánlotta a halőri szolgálat részére.

A helyszínre érkező halőri szolgálat vezetőjét és a halőrt is meglepetés érte. A termetes halat nem tudták a 40 kilóig hitelesített mérleggel megmérni, így egy harmadik halőrt hívtak segítségül egy nagyobb teherbírású hiteles mérleggel. A halőrök megállapították, hogy a termetes busát szabályos horgászmódszerrel fogták ki. A hatalmas busa testén sérülés nem volt, így felvették a rekordlistás jegyzőkönyvbe.

— Vass Béla barátommal már mindketten a feladás gondolatával játszottunk, amikor elakadt a csalim, mint mikor kőbe vagy tuskóba akad a gumi — mesélte élményeit Sólyom Károly. — Mire tudatosult bennem, hogy itt nincsenek ilyen tereptárgyak, az orsóm már adagolta a zsinórt. Elindult az akadó, de nem is akárhogy, egyenletes tempóban közel 50 méter zsinórt húzott le. Közel negyedóra elteltével már gyanítottuk, hogy nagy a hal, de még nem sikerült a felszínre kényszeríteni. Bevetett egy-két csónak alatt átúszós trükköt, majd megmutatta magát egy hatalmas pettyes busa. Ekkor láttuk, hogy a horog a szájában van, stabilan a vastag porcba fúródva. Néhány kört úszott még a csónak körül, majd hagyta magát beemelni a csónakba, már csak a mozdulatlan tömegével kellett megküzdenünk.

Forrás: szoljon.hu

0 Tovább

tájszólás

blogavatar

Nem Pest.