Páratlanul szerencsésen alakult Sólyom Károly tiszaföldvári horgász 2012. évi évadnyitó horgászata a Cibakházi Holt-Tiszán. Január 10-én 50,75 kilogrammos, 122 centiméter hosszú, és 102 centiméter kerületű halat fogott.

A zsákmányolást követően értesítette a Cibakházi Vegyesüzemi Horgászegyesület halőreit rekordlistás fogásáról. Károly az általa kifogott halakat többnyire visszaengedte, mert meggyőződése szerint a „fogd meg és engedd vissza” (catch & release) szemlélet a jövő halállományának záloga. A most kifogott hal, egy pettyes busa tájidegen halfaj, emiatt nem szabad visszaengedni, így a halat felajánlotta a halőri szolgálat részére.

A helyszínre érkező halőri szolgálat vezetőjét és a halőrt is meglepetés érte. A termetes halat nem tudták a 40 kilóig hitelesített mérleggel megmérni, így egy harmadik halőrt hívtak segítségül egy nagyobb teherbírású hiteles mérleggel. A halőrök megállapították, hogy a termetes busát szabályos horgászmódszerrel fogták ki. A hatalmas busa testén sérülés nem volt, így felvették a rekordlistás jegyzőkönyvbe.

— Vass Béla barátommal már mindketten a feladás gondolatával játszottunk, amikor elakadt a csalim, mint mikor kőbe vagy tuskóba akad a gumi — mesélte élményeit Sólyom Károly. — Mire tudatosult bennem, hogy itt nincsenek ilyen tereptárgyak, az orsóm már adagolta a zsinórt. Elindult az akadó, de nem is akárhogy, egyenletes tempóban közel 50 méter zsinórt húzott le. Közel negyedóra elteltével már gyanítottuk, hogy nagy a hal, de még nem sikerült a felszínre kényszeríteni. Bevetett egy-két csónak alatt átúszós trükköt, majd megmutatta magát egy hatalmas pettyes busa. Ekkor láttuk, hogy a horog a szájában van, stabilan a vastag porcba fúródva. Néhány kört úszott még a csónak körül, majd hagyta magát beemelni a csónakba, már csak a mozdulatlan tömegével kellett megküzdenünk.

Forrás: szoljon.hu