Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szuperszörnyet fogtak

Kétméteres, hatvankilós harcsaóriást fogtak a napokban a pécsi Malomvölgyi tóban. Rigó Balázs kérésünkre megírta rekordfogásának történetét.

Július 15-én kora este húztuk be a harcsás csöveket egy-egy dévérkeszeggel a horgainkon, harcsára várva. Háromnegyed tíz környékén „füstölős” kapás ugrasztott fel a helyemről. A bothoz rohantam, majd bevágtam egy hatalmasat, de a horog nem akadt. Gyorsan tekertem az orsón, majd újra bevágtam - és semmi. A nagy (üres) bevágástól a kapásjelző karikám rátekeredett a botra, amit barátom, Cápi, egy pillanat alatt ki is szabadított, így jöhetett az újabb tekerés és a következő bevágás, de a horog most sem akadt.

Na, gondoltam ez a harcsa is rosszul kapta el a keszeget és nem tudott akadni a horog, úgyhogy a peca kitekerése mellett döntöttem. Néhány méter zsinór felcsévélése után jött a meglepetés: egyszer csak elnehezedett a peca, és megállt a kezemben az orsó hajtókarja. Egy pillanat alatt futott át az agyamon, hogy ezen rajta van a hal és épp felém tart! Ő is kapcsolt, mert ahogy megérezte, hogy megfeszül a zsinór, csapott egyet és az első megiramodásával rögtön lehúzott vagy 15 méter zsinórt az orsómról.

Ezután elindult oldalra, a sekély rész irányába, ahol van egy nagyobb akadó is. Sejtettem, hogy azt vette célba, úgyhogy én is bekeményítettem: a csípőmnek támasztottam a botot és elkezdtem erőből pumpálni az irreálisan nagy súlyt. Ez működött a hal pedig lassan, de közelített felém. Mikor elém ért, ismét észbe kapott és a túlpartot célozta meg, de 10 méter zsinór lehúzása után jobb belátásra bírtam.

Négyszer, vagy ötször is a közelembe tudtam erőltetni, de mindig visszalopott néhány métert, mígnem az egyik visszapumpálás során megjelent a víz tetején a harcsázó cső, mögötte három méterrel pedig egy harcsafarok emelkedett ki a vízből.

Ezzel a lendülettel ki is jött a partig, ami előtt még tett néhány kört, majd, miután láttam, hogy elfáradt, felhúztam a víz tetejére.

Sehogy nem írható le az az érzés, amikor látod felbukkanni a víz alól a dézsányi harcsafejet, aminek a gazdája a te horgodon van!

Az áprilisi 35 kilós harcsámnál nem is volt kérdés, hogy - kesztyű híján - szabad kézzel nyúlok bele a szájába és úgy húzom partra, de ezt a hatalmas fejet és szájat látva az első gondolatom az volt, hogy hogyan is lehetne kivenni ezt a monstrumot anélkül, hogy bele kellene nyúlnom a szájába.

Gondolkodni nem volt idő, más megoldás nem volt, úgyhogy maradt a "szabad kézzel, szájba nyúlós" kiemelés. Cápit megkértem, koppintson egyet a hal fejére, ellenőrizvén, hogy elfáradt-e. Ez jó ötlet volt, mert a hal rögtön megriadt és rögtön ment is egy-két métert. Azonnali visszahúzás, újabb koppintás a hatalmas fejére, majd - miután erre már érdemben nem reagált - jobb kézzel elkaptam az állát úgy, hogy felülről a hüvelykujjammal leszorítottam a fogsorát. Rögtön toltam is a szájába a bal kezemet, mert tudtam, hogy egy kézzel partra nem húzom ezt a hatalmas halat.

A fogás ült, én pedig egy jó nagyot húzva rajta, félig partra húztam az óriást, majd apait-anyait beleadva húztam, ahogy csak tudtam. A következő pillanatban már a parton feküdt a faroktőig 202 cm hosszú, 59,30 kg súlyú, gyönyörű, öreg harcsa. A következő percekben ámulattal nézegettük Cápival a Malomvölgyi I-es tó és jómagam eddigi legnagyobb, kifogott halát.

forrás: bama.hu


2 Tovább

Kapitális harcsát akasztottak meg a börzsönyi tavon

Balogh Ákos és ifjabb Balogh Péter emelte a partra a fotókon látható halat – nem kis küzdelem árán. A két horgász már régóta „vadászott” a harcsára, és a napokban sikerült is horogra akasztaniuk.

Balogh Ákos hírportálunknak elmondta, hogy négy szál nadállyal és négy piócával csalták lépre a harcsát, amely mindössze húsz másodperc elteltével már „rá is harapott” az ínyencségekre. A két horgász mintegy húsz percig küzdött a hallal, dolgukat a vízbe belógó sok ág, bokor is nehezítette.

A harcsa egy alkalommal majdnem el is menekült, de a zsinór tartotta magát, a két horgász pedig semmiképpen sem akarta feladni. A 170 centiméter hosszú hal több mint 35 kilogrammot nyomott. Balogh Ákos azt is elárulta, hogy miután lemérték, visszaengedték a tóba, hogy más horgásznak is hasonló örömet szerezhessen.


Forrás: teol.hu

0 Tovább

Óriáshalak tűntek fel Somogyban

Két hatalmas harcsát és egy óriáspontyot is fogtak a napokban a Desedán. Az egyik harcsa 36, a másik 68 kilogrammos volt, a több mint 18 kilós ponty pedig az év eddigi legnagyobbjának számít.

Örülhetnek a harcsahorgászok: látványosan megindultak a Desedán a nagybajúszú ragadozók, köztük a kapitális példányok is.

A sort a megye kettes magyaregresi labdarúgócsapat mestere, Horváth Gábor nyitotta, aki a répási spiccen, a földnyelv végén 147 cm-es harcsát akasztott; a hal 36 kg-ot nyomott. Hétfőn aztán az első igazán kapitális méretű példány is horogra akadt, pontosabban a partra került; a 184 cm-re nőtt matuzsálemi korú harcsának 68 kg volt a súlya.

Rekord méretű tükörponty

Fűszeres ízesítésű bojlit használt a fiatalember, aki bő tíz percnyi fárasztás után fogta meg élete legnagyobb pontyát. (Az eddigi saját ponty csúcsfogása 13,6 kiló volt, míg az abszolút desedai pontyrekord, amit 2009-ben jegyeztek föl, pedig 22 kiló 70 deka.) Banelli Gergő a disznó-öböl közelében, a 12-es bojlis helyen próbált szerencsét.

– Szombattól keddig, három napon át horgásztam – mondta. – Társam, Balaskó Péter előtte egy hat kilós pontyot fogott, én pedig egy ötkilósat. A fiatalember nagyon örült, hogy az utolsó napon végül egy ekkora hallal hozta össze a sors. Mérlegeléskor kiderült: a hal 18 kilós 32 dekát nyomott, 83 centiméter hosszú volt, kerülete pedig 88 centiméter. Az ilyenkor szokásos fotózás után a tükörpontyot kíméletesen visszaengedték a Desedába.

Forrás: sonline.hu

1 Tovább

Újabb óriásharcsát fogtak

A pecás a kétméteres harcsát csak nagy küzdelem árán tudta kihúzni a partra.

Jól végződött a horgászat a Gyöngyös és Környéke Horgász Egyesület tagjának Rácz Józsefnek. Vasárnap este 8 óra 30 perckor hatalmas zsákmányt akasztott a Gyöngyös melletti Deli-tavon. Egy kétméteres óriásharcsa akadt a horgára, amelyet csak nagy küzdelem árán tudott a partra húzni. A kapitális hal az éjszakát a csónakhoz kötve töltötte.

A másnap reggeli méréskor kiderült, hogy az állat több, mint 2 méter hosszú, 67 kiló súlyú, legnagyobb kerülete 110 centi. A ragadozó kis kárász csalira rabolt, a csónakból félő volt, hogy nem bír vele, ezért a partra kievezve fárasztotta, míg ki tudta húzni a tópartig, ahol már megadta magát – ismertette az eseményeket Potje Péter gyöngyösi olvasónk.

Forrás: heol.hu


1 Tovább

71 kilós harcsát fogtak Balmazújvárosban

Éjjeli meglepetés: kedden késő este fogták ki a képen szereplő 224 centiméter hosszú és 71 kilogramm súlyú szürkeharcsát az Újváros közelében lévő Kadarcsi tóból. 

(Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Csendes Lajos horgász és segítője, Tóth János fogják közre a tekintélyes méretű halat, ami április 10-én akadt horogra. A harcsát 1 óra 10 percnyi fárasztás után sikerült csónakból kifogni, körülbelül 30-40 éves lehet.

Idősebb, mint a pecás

A tórekordnak számító fogásról a horgász elmondta, kedden 20.15 körül tette ki a botot a megszokott stégen, és nem kellett sokat várnia a kapásra: a csalira 20 perc múlva ráharapott egy hal, de akkor még nem tudták, hogy az estére hűvösre fordult időben izzasztó óra vár rájuk. Előbb a partról próbálták fárasztani a halat, de az olyan erővel és iramban vitte a zsinórt, hogy a horgász és segítője, Tóth János csónakból volt kénytelen követni a zsákmányt, amiről ekkor már sejtették, hogy méretes lehet. – Még most is görcsben a karom, pedig nem vagyunk gyenge emberek – mutatta a hajsza nyomait szerda délelőtt a kisportolt horgász, aki két éve már fogott egy 60 kilogrammos busát a Kadarcsi tóban. – Ötéves korom óta horgászom, itt nőttem fel a tónál. A most fogott harcsa nemcsak az általam valaha fogott legnagyobb hal, de tórekordnak is számít – mondta a 30 éves horgász, és némi megilletődöttséggel tette hozzá: – Ez a hal már akkor itt úszkált a tóban, amikor én még meg sem születtem. Elárulta, hogy harcsapaprikás készül a mértes példányból, amit ő maga fog megfőzni. Alighanem az ízekkel sem lesz majd baj, mert – mint kiderült – Csendes Lajos szakács egy debreceni étteremben.

Beírta magát a bajszos hal a horgásztörténelembe

A Kadarcsi tóból kifogott harcsa egyébként a legnagyobbak közül való. A nem hivatalos világrekordot eddig egy német horgász állította fel, aki Olaszországban, a Pó folyóból 251 centiméter hosszú, 117 kilogrammos harcsát emelt ki. Magyarországon 2010-ben a Töröcskei tóból fogott ki egy horgász egy 230 centiméter hosszú, 113 kilogrammos harcsát, ami hazai rekordnak számít.


Forrás: civishir.hu

5 Tovább

tájszólás

blogavatar

Nem Pest.