Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

50 métert húzott le az óriásbusa

Páratlanul szerencsésen alakult Sólyom Károly tiszaföldvári horgász 2012. évi évadnyitó horgászata a Cibakházi Holt-Tiszán. Január 10-én 50,75 kilogrammos, 122 centiméter hosszú, és 102 centiméter kerületű halat fogott.

A zsákmányolást követően értesítette a Cibakházi Vegyesüzemi Horgászegyesület halőreit rekordlistás fogásáról. Károly az általa kifogott halakat többnyire visszaengedte, mert meggyőződése szerint a „fogd meg és engedd vissza” (catch & release) szemlélet a jövő halállományának záloga. A most kifogott hal, egy pettyes busa tájidegen halfaj, emiatt nem szabad visszaengedni, így a halat felajánlotta a halőri szolgálat részére.

A helyszínre érkező halőri szolgálat vezetőjét és a halőrt is meglepetés érte. A termetes halat nem tudták a 40 kilóig hitelesített mérleggel megmérni, így egy harmadik halőrt hívtak segítségül egy nagyobb teherbírású hiteles mérleggel. A halőrök megállapították, hogy a termetes busát szabályos horgászmódszerrel fogták ki. A hatalmas busa testén sérülés nem volt, így felvették a rekordlistás jegyzőkönyvbe.

— Vass Béla barátommal már mindketten a feladás gondolatával játszottunk, amikor elakadt a csalim, mint mikor kőbe vagy tuskóba akad a gumi — mesélte élményeit Sólyom Károly. — Mire tudatosult bennem, hogy itt nincsenek ilyen tereptárgyak, az orsóm már adagolta a zsinórt. Elindult az akadó, de nem is akárhogy, egyenletes tempóban közel 50 méter zsinórt húzott le. Közel negyedóra elteltével már gyanítottuk, hogy nagy a hal, de még nem sikerült a felszínre kényszeríteni. Bevetett egy-két csónak alatt átúszós trükköt, majd megmutatta magát egy hatalmas pettyes busa. Ekkor láttuk, hogy a horog a szájában van, stabilan a vastag porcba fúródva. Néhány kört úszott még a csónak körül, majd hagyta magát beemelni a csónakba, már csak a mozdulatlan tömegével kellett megküzdenünk.

Forrás: szoljon.hu

0 Tovább

Pokoli budi

1 Tovább

Urnát fogtak a tatabányai horgászok

Valószínűleg emberi hamvakat is tartalmazó temetkezési urnát fogott ki a felsőgallai Kéki-tóban Kohonicz Tibor, aki szombaton testvérével együtt horgászott az egyik stégen.

Szürkületkor egy lebegő tárgyra lettek figyelmesek a part közelében, ami kúpalakú volt. Merítőhálóval kifogták, s akkor látták megdöbbenve, hogy egy temetkezési urnát tartanak a kezükben, ami a rajta lévő, még le nem ázott papírcimke tanúsága szerint egy 1951-ben született, N. István nevű úr hamvait tartalmazhatta, aki tavaly december 20-án hunyt el. Az urna alatt olvasható még a „Hozzátartozó elszállítja” felirat is.

A két meglepett horgász azonnal értesítette a rendőrséget. A nyomozók rövid időn belül ki is érkeztek a helyszínre és elkezdték a vizsgálatot. A már fentebb említett konkrétumokon kívül a nem mindennapi ügy eredményes kivizsgálását segítheti az a sorszám is, ami ugyancsak az urna alján látható. 

Forrás: kemma.hu

1 Tovább

Óriás halszörny akadt horogra

Jó horgászévet zárt a karcagi Mészáros István, a Nagykun Horgász Egyesület tagja, hiszen decemberben a Téglagyári tóból sikerült kifognia egy 12,5 kilogrammos csukát.

A 105 centi hosszú, 58 centis kerületű hal fogását egyik horgásztársa, Bón Károly örökítette meg.Mint megtudtuk, pergetőfelszereléssel sikerült kifogni a rekordert Mészáros Istvánnak, aki 1973 óta horgászik, s tavaly januárban már ugyanitt egy 8 kilós csuka is a horgára akadt. Egész évben pedig 173 kilónyi halat fogott ki a Téglagyári tóból a család nagy örömére, hiszen mindenki szereti a halászlevet, melyet felesége főz meg számukra. A horgász kedvenc hala a ponty és az amur, utóbbiból 16 kilós a rekordja.   

A rekorder horgász számára a horgászat kikapcsolódás, a természet, a víz, a friss levegő megnyugtatja, hiszen kőművesmesterként nem könnyű a munkája. A pecázás mellett azonban a tógazdai feladatokat is elvállalta, mert szeretné, ha minél tovább lehetne horgászni a karcagi tavakban, s azt csak azok tennék, akiknek erre engedélye is van. Mészáros István idén is nagy rekordra pályázik, hiszen a tóban lévő 35-40 kilós harcsát szeretné ő megfogni.


0 Tovább

Arcon marta a tacskószerű kutya

Saját kutyája harapott meg egy asszonyt Lajosmizse-Mizsei tanyájában szerdán este – közölte Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A 49 éves nő a lakóházuk konyhájában rosszul lett, elesett és csúnyán beverte a fejét. Férje találta meg, ám addigra a házban tartott tacskószerű kutya megmarta az arcán és a kezén is a gazdáját. Kórházba szállították, ahol kiderült, hogy az esés következtében az orrcsontja törött el.

– Bűncselekményre, idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel. Közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a Kecskeméti Rendőr-kapitányság a történteket – mondta Mihályné.


Forrás: baon.hu



0 Tovább

tájszólás

blogavatar

Nem Pest.