Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kapitális harcsát fogtak

Egy 56 kilós szürkeharcsát emelt ki a napokban a sötétvölgyi horgásztóból Dorn Ernő.

A bonyhádi pecás – aki 34 éve hódol kedvenc időtöltésének – 15 perces fárasztást követően húzta partra fia, Dávid segítségével a közel két méteres uszonyost, amelyet bodorkával csaltak horogra.

Ernő nem először büszkélkedhet ekkora fogással, korábban szákba terelt egy 16,5 kilós pontyot, 22 kilós busát és több 10 kiló feletti amurt is.

teol.hu

1 Tovább

Szuperszörnyet fogtak

Kétméteres, hatvankilós harcsaóriást fogtak a napokban a pécsi Malomvölgyi tóban. Rigó Balázs kérésünkre megírta rekordfogásának történetét.

Július 15-én kora este húztuk be a harcsás csöveket egy-egy dévérkeszeggel a horgainkon, harcsára várva. Háromnegyed tíz környékén „füstölős” kapás ugrasztott fel a helyemről. A bothoz rohantam, majd bevágtam egy hatalmasat, de a horog nem akadt. Gyorsan tekertem az orsón, majd újra bevágtam - és semmi. A nagy (üres) bevágástól a kapásjelző karikám rátekeredett a botra, amit barátom, Cápi, egy pillanat alatt ki is szabadított, így jöhetett az újabb tekerés és a következő bevágás, de a horog most sem akadt.

Na, gondoltam ez a harcsa is rosszul kapta el a keszeget és nem tudott akadni a horog, úgyhogy a peca kitekerése mellett döntöttem. Néhány méter zsinór felcsévélése után jött a meglepetés: egyszer csak elnehezedett a peca, és megállt a kezemben az orsó hajtókarja. Egy pillanat alatt futott át az agyamon, hogy ezen rajta van a hal és épp felém tart! Ő is kapcsolt, mert ahogy megérezte, hogy megfeszül a zsinór, csapott egyet és az első megiramodásával rögtön lehúzott vagy 15 méter zsinórt az orsómról.

Ezután elindult oldalra, a sekély rész irányába, ahol van egy nagyobb akadó is. Sejtettem, hogy azt vette célba, úgyhogy én is bekeményítettem: a csípőmnek támasztottam a botot és elkezdtem erőből pumpálni az irreálisan nagy súlyt. Ez működött a hal pedig lassan, de közelített felém. Mikor elém ért, ismét észbe kapott és a túlpartot célozta meg, de 10 méter zsinór lehúzása után jobb belátásra bírtam.

Négyszer, vagy ötször is a közelembe tudtam erőltetni, de mindig visszalopott néhány métert, mígnem az egyik visszapumpálás során megjelent a víz tetején a harcsázó cső, mögötte három méterrel pedig egy harcsafarok emelkedett ki a vízből.

Ezzel a lendülettel ki is jött a partig, ami előtt még tett néhány kört, majd, miután láttam, hogy elfáradt, felhúztam a víz tetejére.

Sehogy nem írható le az az érzés, amikor látod felbukkanni a víz alól a dézsányi harcsafejet, aminek a gazdája a te horgodon van!

Az áprilisi 35 kilós harcsámnál nem is volt kérdés, hogy - kesztyű híján - szabad kézzel nyúlok bele a szájába és úgy húzom partra, de ezt a hatalmas fejet és szájat látva az első gondolatom az volt, hogy hogyan is lehetne kivenni ezt a monstrumot anélkül, hogy bele kellene nyúlnom a szájába.

Gondolkodni nem volt idő, más megoldás nem volt, úgyhogy maradt a "szabad kézzel, szájba nyúlós" kiemelés. Cápit megkértem, koppintson egyet a hal fejére, ellenőrizvén, hogy elfáradt-e. Ez jó ötlet volt, mert a hal rögtön megriadt és rögtön ment is egy-két métert. Azonnali visszahúzás, újabb koppintás a hatalmas fejére, majd - miután erre már érdemben nem reagált - jobb kézzel elkaptam az állát úgy, hogy felülről a hüvelykujjammal leszorítottam a fogsorát. Rögtön toltam is a szájába a bal kezemet, mert tudtam, hogy egy kézzel partra nem húzom ezt a hatalmas halat.

A fogás ült, én pedig egy jó nagyot húzva rajta, félig partra húztam az óriást, majd apait-anyait beleadva húztam, ahogy csak tudtam. A következő pillanatban már a parton feküdt a faroktőig 202 cm hosszú, 59,30 kg súlyú, gyönyörű, öreg harcsa. A következő percekben ámulattal nézegettük Cápival a Malomvölgyi I-es tó és jómagam eddigi legnagyobb, kifogott halát.

forrás: bama.hu


2 Tovább

Kapitális harcsát akasztottak meg a börzsönyi tavon

Balogh Ákos és ifjabb Balogh Péter emelte a partra a fotókon látható halat – nem kis küzdelem árán. A két horgász már régóta „vadászott” a harcsára, és a napokban sikerült is horogra akasztaniuk.

Balogh Ákos hírportálunknak elmondta, hogy négy szál nadállyal és négy piócával csalták lépre a harcsát, amely mindössze húsz másodperc elteltével már „rá is harapott” az ínyencségekre. A két horgász mintegy húsz percig küzdött a hallal, dolgukat a vízbe belógó sok ág, bokor is nehezítette.

A harcsa egy alkalommal majdnem el is menekült, de a zsinór tartotta magát, a két horgász pedig semmiképpen sem akarta feladni. A 170 centiméter hosszú hal több mint 35 kilogrammot nyomott. Balogh Ákos azt is elárulta, hogy miután lemérték, visszaengedték a tóba, hogy más horgásznak is hasonló örömet szerezhessen.


Forrás: teol.hu

0 Tovább

Óriáspontyot akasztott a pecás

Ismét a bojlis módszer hozta meg a várva várt sikert: minden korábbi rekordot felülmúlt az a tőponty, melyet a budapesti Kozma Tamás fogott ki.

A 23 kiló 80 dekás hal hossza 82 centiméter. Nagyjából 20 percnyi fárasztás után elégedetten ölelhette magához azóriáspotykát a szerencsés horgász, aki – mint azt utóbbi időben a többi horgász is – visszaengedte a Desedába a halat.

Kovács Gábor csoportvezető halászati őr szerint a fővárosi horgász fogása abszolút desedai rekord. A hivatalos feljegyzések alapján a '70-es évek közepe óta ekkora halat nem emeltek ki a tóból. – A Desedában lévő rengeteg hal és a melegedő időjárás állhat alapvetően a siker hátterében – emelte ki. – Biztos vagyok, hogy ennél nagyobb ponty is lehet a tóban.

Becslésekbe nem kívánt bocsátkozni Kovács Gábor, ám azt megpendítette, hogy bármelyik pillanatban horogra akadhat akár egy 25 kilós példány is.


Forrás: sonline.hu

0 Tovább

Óriáshalak tűntek fel Somogyban

Két hatalmas harcsát és egy óriáspontyot is fogtak a napokban a Desedán. Az egyik harcsa 36, a másik 68 kilogrammos volt, a több mint 18 kilós ponty pedig az év eddigi legnagyobbjának számít.

Örülhetnek a harcsahorgászok: látványosan megindultak a Desedán a nagybajúszú ragadozók, köztük a kapitális példányok is.

A sort a megye kettes magyaregresi labdarúgócsapat mestere, Horváth Gábor nyitotta, aki a répási spiccen, a földnyelv végén 147 cm-es harcsát akasztott; a hal 36 kg-ot nyomott. Hétfőn aztán az első igazán kapitális méretű példány is horogra akadt, pontosabban a partra került; a 184 cm-re nőtt matuzsálemi korú harcsának 68 kg volt a súlya.

Rekord méretű tükörponty

Fűszeres ízesítésű bojlit használt a fiatalember, aki bő tíz percnyi fárasztás után fogta meg élete legnagyobb pontyát. (Az eddigi saját ponty csúcsfogása 13,6 kiló volt, míg az abszolút desedai pontyrekord, amit 2009-ben jegyeztek föl, pedig 22 kiló 70 deka.) Banelli Gergő a disznó-öböl közelében, a 12-es bojlis helyen próbált szerencsét.

– Szombattól keddig, három napon át horgásztam – mondta. – Társam, Balaskó Péter előtte egy hat kilós pontyot fogott, én pedig egy ötkilósat. A fiatalember nagyon örült, hogy az utolsó napon végül egy ekkora hallal hozta össze a sors. Mérlegeléskor kiderült: a hal 18 kilós 32 dekát nyomott, 83 centiméter hosszú volt, kerülete pedig 88 centiméter. Az ilyenkor szokásos fotózás után a tükörpontyot kíméletesen visszaengedték a Desedába.

Forrás: sonline.hu

1 Tovább
«
12

tájszólás

blogavatar

Nem Pest.