Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lotyó a tóparton

Elhúztak a darvak, hogy elfoglalják finnországi költőhelyüket, ám érkeztek helyettük más vendégek: cankók, godák, bíbicek, partfutók – benépesítendő a Hortobágy és az Alföld szikes tavait, a vízpartokat és sekély vizű területeket. Sajnos szárazság fogadja őket: gyéren sarjadó fű, egyre zsugorodó tavak, nehezedő életfeltételek, amin a várva várt égi áldás enyhíthet csupán.

De reménykednek, s a zsombékok takarásában megbúvó tojásaikkal bizonyítják, hogy sosem adják föl. Mint ahogyan a nagy godák sem, kiknek utóvédcsapatai néhány napja érkeztek meg hozzánk Afrikából. A területfoglalás idején a sziki tavak környéki füves pusztákon telepednek le, majd hirtelen fölkerekedve magasra szárnyalnak, s jellegzetes lotyó-lotyó! kiáltásukkal árulják el kilétüket. (Innen ered nem éppen hízelgő népi elnevezésük is.) Mintegy ezer pár fészkel nálunk, többségüknek már teljes a fészekalja: négy, olajzöld alapon halvány mintázatú tojásban ölt testet a szülők reménye. Igen életrevaló fiókák születnek: fölszáradásuk után szinte azonnal lábra állnak és futnak anyjuk-apjuk után. A szülők felügyelete mellett szerzik meg táplálékukat, ami leginkább tü¬csökből-bogárból, az árvaszúnyog lárvájából és magvakból áll.

Godáéknál is a tojó a nagyobb, nászruhája szép, rozsdavörös színezetű, őszi-téli öltözete viszont egyszerű szürkésbarna. Közepes nagyságú, testhossza 40-45 centi, súlya 2,5 és 4 kiló között váltakozik. Fokozottan védett, eszmei értéke százezer forint


Forrás: szabadfold.hu

0 Tovább

Nem mehetnek haza traktorral a dunaszentgyörgyiek

A képviselőtestület tavaly úgy döntött, hogy néhány utcát lakó-pihenő övezetté nyilvánít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ott lakó őstermelők, családi gazdálkodók nem mehetnének haza traktoraikkal, holott egyben ott van a telephelyük is.

A polgármester szerint a gazdálkodással foglalkozók nagyobb körültekintés mellett elkerülhették volna a probléma felszínre kerülését. 

Például műtrágyázás idején az ott lakó őstermelők a lakóházuk udvarában betárolt 30-40 tonna vegyianyag kihordását úgy végzik, hogy a szóróberendezést otthon töltik fel, és onnét indulnak ki a földekre. 

Alkalmanként ez egész nap folytonos közlekedéssel jár, amelyet a környezetükben élők, különösen azok, akik nem ilyen tevékenységet folytatnak, nehezen tolerálnak. A polgármester szerint az említett nagy mennyiségű műtrágya potenciális veszélyforrás, mert a műtrágya a bombagyártás alapanyaga is.

A polgármester azt is elmondta, 2004-ben készítették el a település rendezési tervét, melyben a kérdéses terület az Lf-K besorolást kapta, amely kialakult falusias lakóövezetet jelent. Az önkormányzatnak nincs tudomása ezen a területen telephellyel rendelkező mezőgazdasági vállalkozásról, ugyanis ilyen jellegű engedélyezési eljárás lefolytatását senki sem kérte.

Forrás: teol.hu

0 Tovább

Újabb óriásharcsát fogtak

A pecás a kétméteres harcsát csak nagy küzdelem árán tudta kihúzni a partra.

Jól végződött a horgászat a Gyöngyös és Környéke Horgász Egyesület tagjának Rácz Józsefnek. Vasárnap este 8 óra 30 perckor hatalmas zsákmányt akasztott a Gyöngyös melletti Deli-tavon. Egy kétméteres óriásharcsa akadt a horgára, amelyet csak nagy küzdelem árán tudott a partra húzni. A kapitális hal az éjszakát a csónakhoz kötve töltötte.

A másnap reggeli méréskor kiderült, hogy az állat több, mint 2 méter hosszú, 67 kiló súlyú, legnagyobb kerülete 110 centi. A ragadozó kis kárász csalira rabolt, a csónakból félő volt, hogy nem bír vele, ezért a partra kievezve fárasztotta, míg ki tudta húzni a tópartig, ahol már megadta magát – ismertette az eseményeket Potje Péter gyöngyösi olvasónk.

Forrás: heol.hu


1 Tovább

Összeharapdálták a pénztárost a támadók

Az egyik áruházban a pénztáros hölgynek gyűlt meg a baja az elkövetőkkel. 

Szombaton este jártak az ismeretlenek egy szolnoki a boltban, ahonnan több mint 20.000 forint értékű árut összepakolva, fizetés nélkül akartak távozni — tájékoztatta a Szoljon.hu-t Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A pénztáros hölgy próbálta meg feltartóztatni a tolvajokat, mikor egy társuk odalépett, és megfogta a karját. Közben az egyik elkövető, a harapástól, sőt ütéstől sem riadt vissza, hogy szabaduljon szorult helyzetéből. Végül az áruk hátrahagyásával elmenekültek a helyszínről. 
A bolti alkalmazott 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Forrás: szoljon.hu

0 Tovább

Szégyenfalra kerülnek az adósok Böhönyén

Képviselői indítványra májustól közszemlére teszik Böhönyén a harminc napot meghaladó adótartozásokat a falu hirdetőtábláján.

Egyelőre még lista nélküli a böhönyei hivatal előtti hirdetőtábla. Ide kerülnek majd ki azon adósok nevei, akik nem fizették ki időben adókötelezettségeiket. A Heves megyei Makláron hasonlóan döntöttek a képviselők.

Szijártó Henrik böhönyei polgármester mondta el, hogy a legutóbbi testületi ülésen részben a jogharmonizációs követelmények, részben a központi adójogszabályok változása, harmadrészt pedig képviselői indítványra az adótartozások nyilvánosságra hozatala miatt módosították az adórendeletüket. – A törvény már lehetőséget ad arra, hogy az adótartozásokat közszemlére tegyük – folytattaSzijártó Henrik. A polgármester szerint, aki a közzel szembeni kötelezettségeinek nem tesz eleget, az a nyilvánosságra is tartozik: minden adózó állampolgárnak joga van tudni, hogy csak az ő adóját használják fel, vagy a másét is. Hozzátette azt is, hogy sokszor azok a leghangosabbak, a legkritikusabbak és "nagy ötletelők", akik tulajdonképpen nem teljesítik a velük szemben támasztott elvárásokat. 

– Egyrészt a retinenseknek szembesülniük kell azzal is, hogy ezután az egész faluban tudni fogják, hogy nem fizettek. Úgy gondolom, hogy egy ilyen kis közösségben ennek nagyobb súlya van. Másfelől egy figyelemfelhívó funkciót is betölt, mert biztos vagyok abban, hogy vannak olyanok, akik egyszerűen a napi élet forgatagában elsiklanak felette, nem érzik a súlyát, fontosságát. Ma megkapja a levelet, félreteszi és holnapután már megfeledkezik róla. Remélhetőleg, ha olvassa a nevét, akkor fogja magát és befizeti – fogalmazta meg véleményét a böhönyei polgármester. 

A közszemlére szánt listára azok kerülnek, akiknél harminc napot meghaladó -  magánszemélyeknél ezer forint, jogi személyeknél, cégeknél tízezer forint feletti - adótartozást mutatnak ki.

Forrás: sonline.hu

0 Tovább

tájszólás

blogavatar

Nem Pest.