Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

71 kilós harcsát fogtak Balmazújvárosban

Éjjeli meglepetés: kedden késő este fogták ki a képen szereplő 224 centiméter hosszú és 71 kilogramm súlyú szürkeharcsát az Újváros közelében lévő Kadarcsi tóból. 

(Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Csendes Lajos horgász és segítője, Tóth János fogják közre a tekintélyes méretű halat, ami április 10-én akadt horogra. A harcsát 1 óra 10 percnyi fárasztás után sikerült csónakból kifogni, körülbelül 30-40 éves lehet.

Idősebb, mint a pecás

A tórekordnak számító fogásról a horgász elmondta, kedden 20.15 körül tette ki a botot a megszokott stégen, és nem kellett sokat várnia a kapásra: a csalira 20 perc múlva ráharapott egy hal, de akkor még nem tudták, hogy az estére hűvösre fordult időben izzasztó óra vár rájuk. Előbb a partról próbálták fárasztani a halat, de az olyan erővel és iramban vitte a zsinórt, hogy a horgász és segítője, Tóth János csónakból volt kénytelen követni a zsákmányt, amiről ekkor már sejtették, hogy méretes lehet. – Még most is görcsben a karom, pedig nem vagyunk gyenge emberek – mutatta a hajsza nyomait szerda délelőtt a kisportolt horgász, aki két éve már fogott egy 60 kilogrammos busát a Kadarcsi tóban. – Ötéves korom óta horgászom, itt nőttem fel a tónál. A most fogott harcsa nemcsak az általam valaha fogott legnagyobb hal, de tórekordnak is számít – mondta a 30 éves horgász, és némi megilletődöttséggel tette hozzá: – Ez a hal már akkor itt úszkált a tóban, amikor én még meg sem születtem. Elárulta, hogy harcsapaprikás készül a mértes példányból, amit ő maga fog megfőzni. Alighanem az ízekkel sem lesz majd baj, mert – mint kiderült – Csendes Lajos szakács egy debreceni étteremben.

Beírta magát a bajszos hal a horgásztörténelembe

A Kadarcsi tóból kifogott harcsa egyébként a legnagyobbak közül való. A nem hivatalos világrekordot eddig egy német horgász állította fel, aki Olaszországban, a Pó folyóból 251 centiméter hosszú, 117 kilogrammos harcsát emelt ki. Magyarországon 2010-ben a Töröcskei tóból fogott ki egy horgász egy 230 centiméter hosszú, 113 kilogrammos harcsát, ami hazai rekordnak számít.


Forrás: civishir.hu

5 Tovább

50 métert húzott le az óriásbusa

Páratlanul szerencsésen alakult Sólyom Károly tiszaföldvári horgász 2012. évi évadnyitó horgászata a Cibakházi Holt-Tiszán. Január 10-én 50,75 kilogrammos, 122 centiméter hosszú, és 102 centiméter kerületű halat fogott.

A zsákmányolást követően értesítette a Cibakházi Vegyesüzemi Horgászegyesület halőreit rekordlistás fogásáról. Károly az általa kifogott halakat többnyire visszaengedte, mert meggyőződése szerint a „fogd meg és engedd vissza” (catch & release) szemlélet a jövő halállományának záloga. A most kifogott hal, egy pettyes busa tájidegen halfaj, emiatt nem szabad visszaengedni, így a halat felajánlotta a halőri szolgálat részére.

A helyszínre érkező halőri szolgálat vezetőjét és a halőrt is meglepetés érte. A termetes halat nem tudták a 40 kilóig hitelesített mérleggel megmérni, így egy harmadik halőrt hívtak segítségül egy nagyobb teherbírású hiteles mérleggel. A halőrök megállapították, hogy a termetes busát szabályos horgászmódszerrel fogták ki. A hatalmas busa testén sérülés nem volt, így felvették a rekordlistás jegyzőkönyvbe.

— Vass Béla barátommal már mindketten a feladás gondolatával játszottunk, amikor elakadt a csalim, mint mikor kőbe vagy tuskóba akad a gumi — mesélte élményeit Sólyom Károly. — Mire tudatosult bennem, hogy itt nincsenek ilyen tereptárgyak, az orsóm már adagolta a zsinórt. Elindult az akadó, de nem is akárhogy, egyenletes tempóban közel 50 méter zsinórt húzott le. Közel negyedóra elteltével már gyanítottuk, hogy nagy a hal, de még nem sikerült a felszínre kényszeríteni. Bevetett egy-két csónak alatt átúszós trükköt, majd megmutatta magát egy hatalmas pettyes busa. Ekkor láttuk, hogy a horog a szájában van, stabilan a vastag porcba fúródva. Néhány kört úszott még a csónak körül, majd hagyta magát beemelni a csónakba, már csak a mozdulatlan tömegével kellett megküzdenünk.

Forrás: szoljon.hu

0 Tovább

Urnát fogtak a tatabányai horgászok

Valószínűleg emberi hamvakat is tartalmazó temetkezési urnát fogott ki a felsőgallai Kéki-tóban Kohonicz Tibor, aki szombaton testvérével együtt horgászott az egyik stégen.

Szürkületkor egy lebegő tárgyra lettek figyelmesek a part közelében, ami kúpalakú volt. Merítőhálóval kifogták, s akkor látták megdöbbenve, hogy egy temetkezési urnát tartanak a kezükben, ami a rajta lévő, még le nem ázott papírcimke tanúsága szerint egy 1951-ben született, N. István nevű úr hamvait tartalmazhatta, aki tavaly december 20-án hunyt el. Az urna alatt olvasható még a „Hozzátartozó elszállítja” felirat is.

A két meglepett horgász azonnal értesítette a rendőrséget. A nyomozók rövid időn belül ki is érkeztek a helyszínre és elkezdték a vizsgálatot. A már fentebb említett konkrétumokon kívül a nem mindennapi ügy eredményes kivizsgálását segítheti az a sorszám is, ami ugyancsak az urna alján látható. 

Forrás: kemma.hu

1 Tovább
12
»

tájszólás

blogavatar

Nem Pest.